Ξωκλήσια

1
2
3
4
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
21
131
132

 

 

 

Παλαιά Ξωκλήσια και Ιερές Μονές περιοχής Μαραθώνα
Στην περιοχή του Μαραθώνα ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει πολύ αξιόλογα γραφικά ξωκλήσια και Ιερές μονές που είναι αποκομμένα από τον οικιστικό ιστό της πόλης. Οι ιεροί αυτοί χώροι είναι ακόμη ενεργοί και κουβαλάνε μνήμες από τα παλαιά καθώς κτίστηκαν κατά τον 10ο και 12ο αιώνα ή και ακόμη παλαιότερα.

Αη – Γιώργης του Βρανά (Αγριλίκι)


Η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Βρανά κτισμένη τον 12ο αιώνα, βρίσκεται απομονωμένη στο όρος Αγριλίκι, στην έξοδο της κοιλάδας της Ραπεντώσας. Η Μονή παρέμεινε έρημη μέχρι το 1960 όταν δύο μοναχές, αντικρίζοντας τα άσκεπή κελιά της, την απέριττη μεταβυζαντινή Εκκλησία και τη μισογκρεμισμένη μάνδρα της, εγκαταστάθηκαν εκεί και με πολύ κόπο τη ξαναζωντάνεψαν. Η Μονή ξυπνάει μνήμες ιερές από τον καιρό πού Όσιοι πατέρες κατοίκησαν εκεί και με τον κόπο τους έστησαν το μοναστήρι. Η Μονή Αγίου Γεωργίου Βρανά, αποτελεί παλαιό μετόχι της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης. 

 

Παναγία Μεσοσπορίτισσα (Γαλάζια Ακτή)

Μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στον Αρχαιολογικό Χώρο του Τρόπαιου της μάχης του Μαραθώνα. Στη ξύλινη σκεπή φωλιάζουν πουλιά...Οταν η πόρτα κλείνει τα πουλιά μπαινοβγάονουν από ένα παραθυράκι.

 

Μονή Αγίου Εφραίμ (Ξυλοκέριζα)

Πρόκειται για μοναστικό συγκρότημα του 10ου αιώνα, αφιερωμένο αρχικά στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η Μονή ανακατασκευάστηκε από τα ερείπιά της και σήμερα φιλοξενεί δραστήρια γυναικεία αδελφότητα. Εδώ βρίσκεται κ ο τάφος του Φώτη Κόντογλου. 

 

Εκκλησάκι Αγίου Αθανασίου (Κάτω Σούλι)
Είναι ένα παλαιό γραφικό ξωκλήσι στο κάτω Σούλι. Το εκκλησάκι αυτό εσωτερικά έχει αξιόλογες τοιχογραφίες που φέρουν χρονολογίες οι οποίες αναφέρονται στο 1681 και το 1879.


 

Εκκλησάκι Αγίας Παρασκευής στο Μαραθώνα
Στον Μαραθώνα, στο δρόμο προς τον πύργο της Οινόης, λίγο πριν τους Αγίους Αποστόλους και δίπλα στις πηγές της Οινόης, βρίσκεται το μικρό, γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής χωμένο μέσα στο πράσινο, με μεγάλο προαύλιο πλακόστρωτο χώρο και μαρμάρινα τραπέζια γύρω τριγύρω.

 


Εκκλησάκι Προφήτη Ηλία στο Μαραθώνα
Στους πρόποδες του βουνού, εντελώς αποκομμένο και απομονωμένο από τον οικιστικό ιστό της πόλης, βρίσκεται το απλό και λιτό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

 

Εκκλησάκι Αγίων Αποστόλων στο Μαραθώνα

Από τα πιο όμορφα ξωκλήσια που μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης στην περιοχή, είναι το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων στο Μαραθώνα. Βρίσκεται κοντά στον πύργο της Οινόης, εκεί που ξεκινάει το μονοπάτι Πολιτισμού. Διαθέτει έναν υπέροχο πλακόστρωτο προαύλιο χώρο, αμφιθεατρικό, μέσα στα πλατάνια, με ένα μικρό γεφυράκι να οδηγεί στον Ιερό Ναό.


 

Εκκλησάκι Αγία Τριάδας στο Μαραθώνα
Εξαιρετικά όμορφο εκκλησάκι με θέα στη λίμνη του Μαραθώνα. Η πρόσβαση στο εκκλησάκι γίνεται μέσα από έναν δύσκολο χωματόδρομο που γίνεται ακόμη πιο δύσβατος μετά από βροχή. Παρόλα αυτά, το εκκλησάκι δέχεται πολλούς επισκέπτες όλες τις εποχές, που χαίρονται την πολύ όμορφη θέα, την ησυχία και ένα κομμάτι δάσους που έχει διασωθεί από την καταστροφή του το 2009.

 

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Ευαγγελία Αγγελίδου
Βιολόγος, Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
π. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Αν. Αττικής
π. Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
 
tilefona

fb0

Premium Joomla Templates