Σχολείων Ραφήνας

Διαχείριση Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα - Θέσεις και Αντιπαραθέσεις

Πρόγραμμα (Project) Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

2ο Τ.Ε.Ε. και 2ο ΕΠΑ.Λ Ραφήνας


«Διαχείριση Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα - Θέσεις και Αντιπαραθέσεις»

Σχολικό έτος 2006-07Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Αντώνιος Λαζαρής, Θεοδοσία Παπαδοπούλου, Αυγή Σαράφη

 

 

Ενδεικτικές δραστηριότητες

Δραστηριότητα (1)
«Μελέτη πεδίου στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα»


Οι μαθητές/τριες του 2ου Τ.Ε.Ε. και 2ου ΕΠΑ.Λ Ραφήνας 2ου Τ.Ε.Ε. και 2ου ΕΠΑ.Λ Ραφήνας στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επισκέπτονται και διερευνούν μελετούν το Εθνικό Πάρκο Σχινιά: παρατηρούν και διακρίνουν τα βασικά οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά (υγρότοπο, δάσος κουκουναριάς, κυνόσουρα, παραλία και θαλάσσιος κόλπος), διακρίνουν τη χαρακτηριστική βλάστηση των οικοσυστημάτων, φωτογραφίζουν και καταγράφουν τα χαρακτηριστικά είδη της χλωρίδας, εντοπίζουν και σημειώνουν ανθρώπινες δραστηριότητες και παρεμβάσεις που συνιστούν πρόβλημα.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14

Μαθητές/τριες 2ου Τ.Ε.Ε. και 2ου ΕΠΑ.Λ Ραφήνας  πραγματοποιούν "Μελέτη Πεδίου" στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

 

Δραστηριότητα (2)
"Παρατήρηση ορνιθοπανίδας στον υγρότοπο Σχινιά Μαραθώνα"

Οι μαθητές/τριες του 2ου Τ.Ε.Ε. και 2ου ΕΠΑ.Λ Ραφήνας, επισκέπτονται τον υγρότοπο (έλος) Σχινιά Μαραθώνα και με τη βοήθεια - καθοδήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (εκπαιδευτής κ. Σπύρος Σκαρέας) παρατηρούν-μελετούν την ορθνιθοπανίδα του υγροτόπου. Εφοδιασμένοι με κατάλληλο οπτικό εξοπλισμό (φωτογραφικές μηχανές, κιάλια) και σημειωματάρια, προσχωρούν προσεχτικά και ήσυχα σε δύσβατα σημεία του υγροτόπου προκειμένου να εντοπίσουν τα μέρη που συχνάζουν τα πουλιά. Ασκούνται στην παρατήρηση πουλιών δια γυμνού οφθαλμού, με κιάλια και με τη χρήση τηλεσκοπίου. Καταγράφουν και αναγνωρίζουν είδη πουλιών με τη βοήθεια κλείδας ορνιθοπανίδας. Ασκούνται στη στοχευμένη φωτογράφιση και ενημερώνονται για τη σημασία και τις αξίες του υγροτόπου. Εντοπίζουν και σημειώνουν ίχνη - σημάδια από ανθρώπινες δραστηριότητες και παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν τον υγρότοπο και συνιστούν πρόβλημα. Προβληματίζονται για τις πιέσεις που δέχεται ο υγρότοπος από τις διαφορετικές χρήσεις της περιοχής από τους κατοίκους και διερευνούν τρόπους ορθολογικής διαχείρισης του.

 

1
2
3
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23

Μαθητές/τριες 2ου Τ.Ε.Ε. και 2ου ΕΠΑ.Λ Ραφήνας  πραγματοποιούν παρατήρηση πουλιών στον Υγρότοπο (έλος) Σχινιά Μαραθώνα

 

Δραστηριότητα (3)
«Μελέτη πεδίου στο Ραμνούντα»

Οι μαθητές/τριες του 2ου Τ.Ε.Ε. και 2ου ΕΠΑ.Λ Ραφήνας στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επισκέπτονται τον Ραμνούντα και μελετούν τον αρχαιολογικό χώρο: (α) παρατηρούν τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος, (β) αντιλαμβάνονται τη σπουδαία θέση της περιοχής για τις μετακινήσεις αρχαίων πληθυσμών (βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής δίπλα από τον Ευβοϊκό κόλπο), (γ) βασισμένοι σε ιστορικές πηγές ενημερώνονται για την ιστορική αξία της περιοχής (κατοικείται από τη νεολιθική εποχή και εδώ βρίσκεται το περίφημο «ιερό της Νεμέσεως» που αποτελεί το σημαντικότερο ιερό της θεότητας στον ελλαδικό χώρο). Ασκούνται στη στοχευμένη φωτογράφιση καθώς και στην καταγραφή και αναγνώριση κύριων ειδών της χλωρίδας της περιοχής.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14

Μαθητές/τριες 2ου Τ.Ε.Ε. και 2ου ΕΠΑ.Λ Ραφήνας πραγματοποιούν Μελέτη Πεδίου στον Αρχαιολογικό χώρο Ραμνούντα

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Ευαγγελία Αγγελίδου
Βιολόγος, Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
π. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Αν. Αττικής
π. Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
 
tilefona

fb0

Premium Joomla Templates