Εργαστήρια

«Χερσόνησος Κυνόσουρας Σχινιά: Φυσικός βοτανικός κήπος στην Αττική»

«Χερσόνησος Κυνόσουρας Σχινιά: 

Φυσικός βοτανικός κήπος στην Αττική»

Εργαστήριο – Μελέτη στο πεδίο

Κυνόσουρα

 

Το Σάββατο 20 Μαρτίου 2010, στο χώρο της Χερσονήσου Κυνόσουρας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, πραγματοποιήθηκε το επιμορφωτικό εργαστήριο με θέμα «Χερσόνησος Κυνόσουρας Σχινιά: Φυσικός βοτανικός κήπος στην Αττική».
Το εργαστήριο συντόνισε η Π. Δεληπέτρου, δρ. Βιολογίας συνεργάτης του Τμήματος Βιολογίας του Παν/μίου Αθηνών και οι Υπεύθυνες ΠΕ της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Αττικής Ε. Αγγελίδου και Ε. Κρητικού.
Το εργαστήριο παρακολούθησαν 15 εκπαιδευτικοί της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Αττικής, μεταξύ των οποίων και ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσ. Επιστημών της Δ/νσής μας.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν να αναδειχτεί η σημασία ενός Μεσογειακού οικοσυστήματος της Αττικής δίπλα στην πρωτεύουσα, μεγάλης βιοποικιλότητας, σχεδόν παρθένου, με σπάνια και εντυπωσιακή χλωρίδα καθώς και να διερευνηθούν πιθανοί κίνδυνοι υποβάθμισής του.

Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη, φωτεινή, υπέροχη, κατάλληλη για εργασία στο πεδίο!
Η προσέγγιση της Κυνόσουρας βέβαια, παρουσίασε μερικές δυσκολίες. Το ρυάκι που έπρεπε να διασχίσουμε, είχε «μεγαλώσει» με τις βροχές και για να το περάσουμε αναγκαστήκαμε να κάνουμε παράκαμψη μέσα από τη θάλασσα, κάνοντας την πρώτη μας «βουτιά».
Μόλις στεγνώσανε τα πόδια μας αρχίσαμε το σκαρφάλωμα στα βράχια…
Με την εξαιρετική ενημέρωση/καθοδήγηση εκ μέρους της κ. Δεληπέτρου άλλαξε η οπτική με την οποία βλέπαμε τον τόπο. Ήδη από την αρχή σκύβοντας πάνω στα βράχια της ακτής είδαμε να ξεπηδούν πολυάριθμα πανέμορφα λουλουδάκια (πόες). Χωρίς να χρειαστεί καν να μετακινηθούμε διαπιστώσαμε ότι μέσα σε μία πολύ μικρή επιφάνεια υπήρχαν αμέτρητα και διαφορετικά είδη φυτών (ένδειξη της μεγάλης βιοποικιλότητας).
Ανεβαίνοντας, αντικρίσαμε όλων των ειδών τους θάμνους (μακί και φρύγανα) που αποκτούσαν για εμάς ένα άλλα νόημα καθώς προσπαθούσαμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα καταγράψουμε. Ανάμεσα τους στα μικρά ξέφωτα, ένα απίστευτο θέαμα -πολύχρωμα χαλιά από πανέμορφα λουλούδια –κάποια εκ των οποίων ενδημικά και σπάνια.
Φτάνοντας στη ράχη της Κυνόσουρας βρεθήκαμε ανάμεσα σε δύο θάλασσες. Ξαποσταίνοντας στην κορυφή δουλέψαμε σε ομάδες και παίξαμε ένα παιχνίδι «Θάμνοι και Πόες συνομιλούν».
Φεύγοντας εκφράσαμε την ελπίδα να επαναληφθούν τέτοιου τύπου δραστηριότητες και την ευχή ο τόπος αυτός να μείνει ανέπαφος από ανθρώπινες παρεμβάσεις για να μπορεί να μας δείχνει την ομορφιά και τη σημασία της χαρακτηριστικής μεσογειακής βλάστησης της χώρας μας.

Υπεύθυνες ΠΕ ΔΔΕ Ανατ. Αττικής

Ευαγγελία Αγγελίδου Ελένη Κρητικού

 

 

 «Χερσόνησος  Κυνόσουρας Σχινιά:

Φυσικός βοτανικός κήπος στην Αττική»

1
2
3
4
5
6
7
8
9
P3200584
P3200597
P3200598
P3200602
P3200606
schinias4
xekinontas

Σχεδιασμός & Οργάνωση Σεμιναρίου: Ευαγγελία Αγγελίδου & Ελένη Κρητικού

Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Ανατ. Αττικής

«Η χλωρίδα και οι οικότοποι του Σχινιά: Tα χαρακτηριστικά και η σημασία τους»

  «Η χλωρίδα και οι οικότοποι του Σχινιά: Tα χαρακτηριστικά και η σημασία τους»

Εργαστήριο -  Μελέτη στο πεδίου

Εθνικό Πάρκο Σχινιά


Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου τοπικού δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής «Περιβαλλοντικό – Πολιτισμικό μονοπάτι: Ακτογραμμή Ραμνούς- Βραυρών (Δίκτυο Σχινιά)» πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό εργαστήριο και μελέτη πεδίου  την Τρίτη 24 Απριλίου 2007 στο χώρο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά. Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί του εν λόγω δικτύου οι οποίοι είχαν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να παρατηρήσουν και να διακρίνουν τους βασικούς οικότοπους του Σχινιά και να ασκηθούν σε τεχνικές εντοπισμού και καταγραφής της χλωρίδας της περιοχής. Το εργαστήριο συντόνισε η κ. Πηνελόπη Δεληπέτρου Δρ. Βιολογίας συνεργάτης του τμήματος Βιολογίας του Παν/μίου Αθηνών και οι Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολ. Αττικής κ. Ευαγγελία Αγγελίδου και κ. Ε. Κρητικού.

 

«Η χλωρίδα και οι οικότοποι του Σχινιά: Τα χαρακτηριστικά και η σημασία τους»

1b
5212_GR3000003
6
11
20
60
062
064
074
DSC01917
DSC01949
DSC02545
DSC02555
DSC02574
DSC02602
DSC02611
DSC02616
DSC02620
DSC02625
DSC02630
DSC02635

Σχεδιασμός & Οργάνωση Σεμιναρίου: Ευαγγελία Αγγελίδου & Ελένη Κρητικού

Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Ανατ. Αττικής

 

 

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Ευαγγελία Αγγελίδου
Βιολόγος, Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
π. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Αν. Αττικής
π. Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
 
tilefona

fb0

Premium Joomla Templates